Ananas Nasıl Ekilir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,188
Tepki
3,088
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Ananas Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,092
Tepki
21
Konum
Türkiye
Merhaba,

Ananas Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

Ananas Türkiye’nin özellikle batı ve güney kısımlarında üretiliyor. Ananas yetiştiriciliği için Akdeniz iklimi oldukça uygun özellik gösteriyor. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanıyor. İklim ve toprak seçiciliği nedeniyle, bol su isteği olduğundan, Türkiye’nin her yerinde ananas yetiştiriciliği yapmak maalesef mümkün görünmüyor.

ananas-jpg.15

Ananas Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Ananas yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşulları ekinin oldukça seçici olduğunu gösteriyor. Sıcaklık isteği sıcak ve ılık iklimi işaret ediyor. Ananasın sağlıklı gelişimi için sıcaklığın 18 - 29 derece arasında olması gerekiyor. Meyve oluşumu için özellikle bahar aylarında yüksek sıcaklık isteği baş gösteriyor. Yazın ananas yetiştiriciliği yapılan yerlerin 33 derece sıcaklığa ulaşması şart görülüyor. Ananaslar için kışın en düşük sıcaklığın 16 derece olması önem taşıyor. Çok soğuk yerlerde ananaslar zarar görüyor. Ayrıca, çiçek oluşturmak için sıcaklık isteği, en az 20 derece ölçülüyor.

Bakımı oldukça kolay olan ananaslar için optimum nispi nem miktarı %60-70 oluyor. Meyve artırmak için yüksek nem gerekiyor. Ancak çiftçilerimiz nem ihtiyacını karşılarken zaman zaman mildiyö sorunu yaşayabiliyor. Bu konuda ananas yetiştiriciliği yapmak isteyenler uyarılıyor.

Ananas yetiştirme alanlarının aydınlık ve güneşli olması önem taşıyor. Yaz aylarında çok güneş alanlarda yapraklar yanabileceğinden dikkatli olunması konusunda çiftçilerimiz ikaz ediliyor.

Çok yıllık bir bitki olan ananas, humus açısından zengin, iyi drenajlı topraklarda daha iyi yetişiyor. Kumlu, ağır ve çok hafif özellikteki topraklar, ananas yetiştiriciliği için ideal görünmüyor. Ayrıca, hafif kumlu toprakta yetiştirme yapıldığında, daha erken meyve verdiği görülüyor. Ancak bu durumda meyvelerin küçük olması verimi düşürebiliyor. Ağır topraklarda ananas ekimi yapıldığında genellikle havasızlık nedeniyle meyveler çürüyor. Ananas yetiştirilecek toprağın pH dengesinin 5.5-6 aralığında olması gerekiyor. Organik madde oranı ise %2 hesaplanıyor. Ananas yetiştirilecek toprak hazırlık için pulverize ediliyor. Dikimden önce işlenerek havalandırılıp, hazırlanıyor.

Ananas Yetiştirmek İçin Gerekli Teknikler Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bahçecilik ders notlarına göre, ananas genellikle ekinlerin kök ve kök boğazlarında yer alan dip sürgünlerden çoğaltılıyor. Dip sürgünler ilk kısımda anlattığımız şekilde alındıktan sonra ortalama 3 ile 20 ay boyunca bakılarak büyütülüyor.

Tohum ile yapılan üretimde, önce fide yetiştiriliyor. İlkbaharda (genellikle mart-nisan aylarında) harç doldurulan saksılara ekilen tohumlar, çimlendiriliyor. Her saksıya 2-3 tohum atılıyor, gelişenlerden 1 veya 2 tanesi saksıda bırakılıyor ve yetiştiriliyor. O yıl büyüyen fideler, bir sonraki yıl ilkbaharda esas yerlerine dikiliyor.

Ananas fidelerinin en iyi dikim zamanı ilkbahar ve sonbahar oluyor. Fideler kullanılan dikim materyaline göre 5-10 cm derinliğe, ahır gübresi eşliğinde dikiliyor. Üzerine siyah polietilen örtülerek yabancı otların kontrolü sağlanıyor. Toprak derinliğinin 60-70 cm arasında olması, ananas kök sisteminin 40-50 cm’yi geçmemesi gerekiyor. Damla sulama gibi yöntemlerle sulanan ananasa, özellikle Ağustos itibarıyla uyandırma suyu ve kış yağışları başlayana kadar düzenli nem desteği veriliyor. Ayrıca eğer hasat döneminde yağışlar yeterli gelmiyorsa yine sulama ile destek sağlanıyor.

Ananas yetiştiriciliği sırasında kuruyan veya çürüyen yapraklar ekinden budanarak uzaklaştırılıyor. Kesim sırasında bitkiye zarar vermemek önem taşıyor. Yara açıldığı durumda, kesilen dalın çürüdüğünü veya ananasın hastalandığını görebilirsiniz.

KAYNAK:
 

Ekli dosyalar

  • ananas.jpg
    ananas.jpg
    94.9 KB · Görüntüleme: 0

Benzer konular

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!