Rahime Hatun Kimdir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,259
Tepki
3,234
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Rahime Hatun Kimdir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,237
Tepki
23
Konum
Türkiye
Meslek
Moderatör
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Rahime Hatun Kimdir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

Rahime Hatun, Osmaniye´ye bağlı Kayalı (Raziyeler) köyü Kanlıgeçit mahallesinde 1890 yılında doğdu. Babası Abdullah, annesi Hatice´dir.

Osmaniye, 25 Aralık 1918´de önce ingilizler, daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edildi. İşgallerden sonra, kasaba ve köylerde direnme haraketleri başlamıştı. Kanlıgeçitte, Çete Reisi Hüseyin Ağa çete toplarken, Rahime Hatun çeteye yazıldı ve savaşta aktif görev aldı. Bu sırada kendisine onbaşılık gçrevi verildi ve Rahime Hatun, RAHİME ONBAŞI ismiyle anılır oldu. Savaşta genellikle süvari olarak görev yapardı. Bazen de piyadeydi. Çok haraketli ve aktifti. Bu nedenle kendisine TAYYAR (Uçan) RAHİME denirdi.

Rahime Hatun, Osmaniye Kurtuluş savaşında, çok büyük mücadele gösterdi. Düşmanla yapılan her çatışmada rahime Onbaşı da bulunuyordu. 5 Ağustos 1920 tarihinde, Alibeyli mahallesinde, düşman karargahı olan Hacı Ökkeş Ağa´nın evine bir baskın düzenlendi. bu baskında Rahime onbaşı da görevliydi. Çetin bir savaş olmuştu. Bir ara düşman ateşinden çeteler başını kaldıramaz olmuşlardı. Bu sırada Rahime Onbaşı ayağa kalktı, saçlarını poşudan çözerek haykırdı. "Ben kadın olduğum halde düşmandan korkmuyorum; siz erkek olduğunuz halde düşmandan niçin çekiniyorsunuz." Bu söz üzerine düşman sarıldı. Bu sırada Rahime Hatun´un vurulduğu görüldü. Tayyar Rahime "Arkadaşlar, sakın cesedimi düşman eline koymayın" diyerek şehadet kelimesini getirdi, daha sonra ruhunu Allah´a teslim etti. Böylece savaş başında onbaşı olan Rahime, en yüce rütbe olan Şehitlik Mertebesine ulaştı.

Osmaniye Kurtuluş savaşında can vererek bu toprağı vatanalaştıran 65 şehitle beraber, Rahime Hatun da ebediyete intikal etmişti. Ruhları şad olsun.

Rahime Hatun´un mezarı şehitliktedir. Mezar taşında şu dörtlük yazılıdır.

´ Yarınların sahibi ey gençlik, iyi tanı
ebedi sukunetle bu mezarda yatanı
Hak için, bayrak için canını fade edip,
Sana armağan ettik mukaddes vatanı.´
 
Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!