Merhaba,
Sarımsak Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
Merhaba,
Sarımsak yetiştiriciliğinde tek sıra ve çift sıra dikim usulleri kullanılabiliyor.
Tek sıralı sarımsak dikiminde, 20-25 cm sıra arası, 5-10 cm sıra üzeri mesafe korunuyor.
Makineli dikimde, 120-150 cm genişliğindeki tahtalar kullanılıyor ve sıra arası - üzeri için 10’ar cm bırakılıyor. Bu yolla 12-15 sıralı dikim yapabilirsiniz. Çok sıralı dikimlerle ürün miktarını artırabilirsiniz.
Bir dekar için tek sıralı dikimde, orta irilikte 55-60 kilogram diş yeterli oluyor. Çok sıralı dikimde ise 75-90 kilograma ihtiyaç duyuluyor. Sarımsak dişleri tek tek toprağa dikilirken, dişin sivri bölümü üste, yassı kısmı aşağıya yerleştiriliyor. Dikim derinliğini 3-4 cm’de tutmalısınız. Kuru topraklarda 5-6 cm derinliğe kadar dikimi tercih edebilirsiniz.
Ilıman iklim seven sarımsaklar, sıcaklığın 15-20 derece olduğu alanlarda kolaylıkla yetişiyor. Sarımsakların yeşil bölümü, 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda iyi düzeyde gelişiyor. Sıcaklık 25 dereceyi aştığında, gelişim yavaşlıyor. Diş halindeki sarımsak, -10 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilmesi ile tanınıyor. Bitki formundayken ise dayanıklılık -3,-4 derecesinde kalıyor. Ancak düşük sıcaklıklar uzun sürdüğünde, sarımsak bitkisi sıfır derecenin hemen altında donmaya başlıyor. Uzun gün bitkisi olan sarımsakları yetiştirirken, diş verimi için sıcaklığın yüksekliği, sulamanın olmaması veya az olması, yeterli gübreleme desteği verilmesi yeterli. Diğer bir deyişle, sarımsak yetiştiriciliği çok zahmetli bir süreç değil.
KAYNAK: