Arpacık Soğan Nasıl Ekilir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,188
Tepki
3,088
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Arpacık Soğan Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,092
Tepki
21
Konum
Türkiye
Merhaba,

Arpacık Soğan Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

İhtiyacınız olacak malzemeler: Büyük boy bir saksı, organik maddeler bakımından zengin toprak, doğal gübre, arpacık soğan, sulama kabı.

İlk olarak soğan ekimi için seçtiğiniz saksıyı yarısına gelecek kadar toprakla doldurun. Toprağın üzerine iki avuç gübre ekleyin ve bu karışımı güzelce harmanlayın. Toprağı saksıya yerleştirirken çok bastırmamaya, hava alabilecek bir şekilde bırakmaya özen gösterin.

Arpacık soğanların sivri bölümlerini yukarı bakacak şekilde, aralarında 10 cm kadar boşluk bırakarak toprağa yerleştirin. Saksının büyüklüğüne göre arpacık soğanların sayısını belirleyebilirsiniz. Arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, sürgün kısmını biraz toprağın üzerinde bırakmaya dikkat edin. Toprağın 5-6 mm içine ekmek yeterli olacaktır.

arpacık soğanı.jpeg

Dikim işleminden sonra toprağı çok sulandırmayacak şekilde bir ilk sulama yapın. Fazla sulama soğan köklerinde çürümeye sebep olabileceğinden, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde sulamaya devam edin.

Saksıdaki soğan alıştığı yerden fazla oynatılmamalıdır. Farklı bir konumda oluşabilecek ani ısı değişimi soğanın böceklenmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk günden itibaren saksının konumunu doğru seçmelisiniz. Balkonda veya bahçede, yarı gölgeli bir konum en doğru alternatiftir.

Saksıda soğan yetiştirmek için ortam sıcaklığı da önemlidir. Eksi 8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Kışın eksi 8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de soğan yetiştirmek için ılıman bir ortam tercih etmelisiniz.

Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenecek, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. 4 ay sonunda ise ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğana dönüşür.

KAYNAK:
 

Benzer konular

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!