Havuç Nasıl Ekilir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,188
Tepki
3,088
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Havuç Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,092
Tepki
21
Konum
Türkiye
Merhaba,

Havuç Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

Havuç tohumlarını ekeceğiniz araziyi öncelikle derin bir şekilde sürmeli, ardından diskaro çekerek toprak keseklerini parçalamalısınız. Yazlık havuç yetiştiriciliği için şubat ayından nisan ayı ortalarına kadar tohum ekimi yapabilirsiniz. Eğer kışlık havuç yetiştirilecekse, mayıs sonu ile temmuz ayı sonu arasında ekim gerçekleştiriliyor. Çiftçilerimiz 2-3 hafta arayla havuç tohumu ekerek hasatta sürekliliği sağlıyor.

Tohum ekmenin iki yolu var. Havuç tohumlarını yastıklara bırakabilir veya serpme yoluyla toprakla buluşturabilirsiniz. Ayrıca, pnomatik ekim makinesi ile havuç tohumlarını bırakmanız mümkün.

havuç.jpg

Ekimde bırakacağınız sıra arası ve sıra üzeri mesafe, çeşidin kök iriliğine bağlı olarak değişiyor. Sıra arası 10-12 santimetre, sıra üzeri mesafe ise 4-6 santimetre arasında belirleniyor. Tohumların toprak yüzeyinden 2-3 santimetre derine ekildiğinden emin olmalısınız. Eğer tohumları çok fazla derine ekerseniz, köklerin çok daha kısa ve kalın olduğunu, çok yüzeye bırakırsanız ince ve uzun havuçlar hasat edeceğinizi aklınızda tutmalısınız.1000 metrekarelik yani 1 dekarlık alana 200-300 gram havuç tohumu ekmek yeterli.

Havuç yetiştiriciliğinde, tohum ekimi sonrasında, düzgün bir çıkışın sağlanması amaçlanıyor. Bunun için toprak sıcaklığının, nemin önemi büyük. Eğer ideal ortam sağlanamazsa tohumun canlılık oranı ciddi oranda düşüyor, ürünün iriliği ve kalitesi etkileniyor. Ekim sonrasında toprağın bir 2 santimetrelik kısmının kuru kalmamasına özellikle dikkat etmelisiniz. Ekim öncesinde toprak temizliğine özen göstermeli ve yabancı ot ilaçlarından yararlanmalısınız. Havuç bitkileri yabancı ota karşı çok duyarlı olduğu için zirai ilaçlama makineleri ile ilaçlama neredeyse şart. Hatta gerekli durumlarda, çıkış sonrası da yabancı ot ilaçlaması gerekebiliyor. Ayrıca bitkilerin üç-dört yapraklı hale geldiği dönemde seyreltilmesi öneriliyor.

KAYNAK:
 

Benzer konular

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!