Patlıcan Nasıl Ekilir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,259
Tepki
3,234
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Patlıcan Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,237
Tepki
23
Konum
Türkiye
Meslek
Moderatör
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Patlıcan Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

Patlıcan Tohumu Nasıl Ekilir?

Patlıcanın yetiştirileceği bölgenin doğru seçilmesi gerekmektedir. Soğuk iklimlerde yetiştirilmesi zor olmaktadır. Çünkü Patlıcan eksi derecelerde yetişmez. Ayrıca 40 derece üzeri olan yerlerde de sağlıklı yetişmesi söz konusu değildir. Ortalama 20 dereceyi seven bir sebze türüdür. Patlıcan tohumu ekme süreci ile başlar, sulaması ve gübreleme işlemi ile devam eder. Daha sonrada budama ve en son hasat işlemi yapılır.

Patlıcan Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Patlıcan ekiminde dikkatle yapılması gerekmektedir. Kaliteli tohum kullanmak gerekir. Tohumların toprağın 1 cm altına ve 100cm aralık ile dikilmesi gerekir. Ekim öncesi tohumlar çimlendirilir. Patlıcanın ekildiği toprağın gübrelenmesi gerekir. Dikimden yaklaşık 10 gün sonrada çapalama işlemi yapılır. Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.

Patlıcan Tohumu Nasıl Olur?

Patlıcan tohumlarının çimlenme süreci ile birlikte patlıcan yetişmeye başlar. Tohumlar nemli bezin içinde 15 saat kadar bekletilir. Çimlenme sonrası tohumlar ekilir ve fide çıkana kadar sulama devam eder. Patlıcanın büyüme sürecinde çapalanması gerekir. Patlıcan sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Ama bu sıcaklığın 40 dereceyi aşması patlıcanın zarar görmesine neden olur.

Damla sulama sistemi ile sulanması gerekmektedir. Bahçedeki patlıcan bitkisinin içinden en uygun olanları seçilir. Olgunlaşan patlıcan dalından alınır ve kapalı bir mekânda bekletilir. 2 haftada tohumların olgunlaşma sürecidir. Patlıcan soyularak tohum çıkarılır. Tohumlar suyun içinde ayrıştırılır. Ayrıştırılan tohumlar iyi bir şekilde yıkanır ve temizlenir. Daha sonra bir bezin üzerine serilerek tohumlar kurutulur. Tohumların yaş kalması çürümelerine neden olur. Kuruyan tohumlar ise özenle saklanır.

KAYNAK:
 
Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!