Merhaba,
Susam Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
Merhaba,
Susam yetiştiriciliği genellikle kanola, arpa ve buğday yetiştiriciliği arkasından, ekim nöbeti uygulamasında gerçekleştiriliyor. İdeal ekim derinliğinin 2,5 - 4 cm olduğunu bilmelisiniz. Ekim mümkün olduğunca erken saatlerde yapılıyor. Kuru, sıcak ve rüzgarlı havalarda ekim yapılmaması önem arz ediyor. Serpme yöntemiyle dekara ortalama 800-1000 gram tohum veriliyor. Mibzerle ekimde, sıra arası mesafe 70 cm oluyor. Mibzerle ekimde, dekar başına 400-600 gram tohum yeterli oluyor.
Susam yetiştiriciliği için toprak hazırlığı büyük önem taşıyor. Tohumları küçük ve çimlenme gücü yüksek olan susam ekini için toprak hazırlığı özen gerektiriyor. Ekim öncesinde topraktaki tüm kalıntıların toplanması, temizlenmesi tavsiye ediliyor. Ardından derin sürüm, ikileme, diskaro ve taban çekimi yapılıyor
Ana ürün toprak hazırlığı yapılıyorsa, tarla pullukla 20-25 cm derinlikte sürülüyor. Ardından tarlada otlanma olursa, kış öncesinde toprak, kazayağı ile 10-15 cm derinlikte işleniyor. İlkbaharda toprak tava geldiğinde, yüzeysel olarak sürülüyor veya diskaro ile 10-15 cm derinliğinde işleniyor.
İkinci ürün için toprak hazırlığı yapılacaksa, tarlada sulama için tavalar yapılarak toprak sulanıyor. 4-5 gün içinde toprak, 18-20 cm derinlikte pullukla sürülüyor. Gübreleme ve ilaçlama yapılması halinde, diskaro ve tırmık ile derinliğe karıştırılıyor. Gerekli hallerde 1-2 kez diskaro ve 1-2 kez sürgü çekilerek toprak bastırılıyor.
KAYNAK: