Plotinos Kimdir?

Meraklı

Paylaşımcı Üye
Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,259
Tepki
3,234
Yaş
27
Konum
Batman
Meslek
Webmaster
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Plotinos Kimdir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
 
  • Beğen
Reactions: ForumCaddesi

ForumCaddesi

Paylaşımcı Üye
Süper Moderatör
Bilgiler
Katılım
21 Mar 2024
Mesajlar
3,237
Tepki
23
Konum
Türkiye
Meslek
Moderatör
Cinsiyet
Erkek
Medeni Hal
Evli
Merhaba,

Plotinos Kimdir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.

Merhaba,

Plotinos 204 senesinde Mısır’da Lycopolis’te doğmuş, İskenderiye’de Ammonius Saccas’ın denetimi altında on bir yıl boyunca felsefe üzerine çalışmalarda bulunmuş ve 264 yılına kadar yaşamını sürdürmüş Yunan filozoftur.

Milattan sonra 204 ila 264 yılları arasında yaşamış olan Plotinus, Platon’un metafiziğini, biraz daha farklı bir versiyon içinde yeniden öne sürmüş ve yorumlamıştır. Plotinos, Platon’un Hellenistik Çağ’da ve Orta Çağ’da, hem Hristiyan felsefesinde ve hem de İslam felsefesinde etkili olmasında önemli rol almıştır.

Plotinos, kendisiyle çok az şey bir okulu ve pek çok öğrencisi olan, hoca olarak da büyük etkiye sahip Ammonios Sakkas’tan ders almıştır.

Plotinos, zamanın modasına uyarak, doğuda bir geziye çıkmıştır. Önce İran’a, oradan da o dönemdeki mistik bilgilerin kaynağı sayılan Hindistan’a gitmeyi tasarlamıştır. Bu amacına ulaşmak için imparator Gordianus’un, İran’a karşı yaptığı sefere katılmıştır. Fakat sefer başarılı olmamış, Gordianus mağlup olmuş ve ölmüştür.

Roma ordusunun geri kalanları ile Hindistan’a gideceğine Roma’ya gelmiştir. Roma’ya yerleşen Plotinos, önce yazar olarak çalışmış, sonra da bir felsefe okulu açmıştır.

Plotinos M.S. 270 yılında ölünce, kendisine bağlı sevgili öğrencisi Porphyrios, hocasının eserlerini toplayarak yayınlamıştır. Birtakım kısa incelemelerden ve 51 parçadan oluşan eserlerini, Porphyrios her biri altı konudan oluşan (9) kitap halinde birleştirmiştir. Bunun içindir ki bu diziye “Enneadlar -Yunanca dokuz demektir- adı verilir. Bu eser günümüze kadar geldiği için Plotinos’un felsefesini doğrudan doğruya inceleme olanağına sahibiz.

Kaynak:
 

Benzer konular

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!