Merhaba,
Şeker Pancarı Nasıl Ekilir? Hakkında kısaca bilgi yazınız.
Merhaba,
Şeker pancarı ekimi ilkbahar aylarında toprak yeterli sıcaklığa ulaşınca yapılan bir tarımdır. Bu sayede toprak tavını kaybetmez ve şeker pancarının kalitesi de azalmaz. Yani sıcaklık ve yağış durumuna bağlı olarak şeker pancarının ekileceği alanın toprağı tırmıkla işlenecek hale geldiği zaman şeker pancarı ekimi için ideal zamandır. Bu durum İç Anadolu Bölgesi’nde mart sonu ile nisan ortalarına denk gelir. Şeker pancarı üretiminden istenilen verimin alınabilmesi için ekim zamanının geciktirilmemesi ve doğru bir şekilde ekilmesi önemli bir husustur.
Şeker Pancarı Ekiminde Toprak ve Hava Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
İlkbahar aylarında toprak derinliğinin 0-5 cm aşağısında sıcaklığın 7°C sıcaklığa ulaşması ile pancar ekimi başlar. 170-200 günlük bir üretim süresini kapsayan şeker pancarı, sonbaharda hasat aşamasına ulaşır. İklimin çok sert olmadığı, ideal yağış alan ve çok fazla sulama gerektirmeyen iç anadolu gibi bölgelerde kök verimi ve şeker oranı en yüksek şeker pancarları üretilir. Yani şeker pancarı ekiminde toprakta ideal sıcaklık 5-7°C arası iken bu durum ilkbahar aylarında havada 15°C ile 35°C arasındadır.
Şeker Pancarı Tohumu Ne Zaman Çimlenir?
İdeal sıcaklık ve derinliğe ekilmiş şeker pancarları 10-15 gün gibi kısa bir sürede çimlenmeye başlar. İlkbahar aylarında toprak ideal nemini koruduğu ve en düşük sıcaklığın 7°C olduğu zamanlarda ekimine başlanan şeker pancarları toprağın 2-3 cm altına ekilir. Çok fazla derine ekilmeyen ve gerekli bakımın yapıldığı pancarlar kısa bir sürede çimlenmeye başlar ve sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Burada dikkat edilmesi gereken iklimin elverişli olduğu alanlarda ekim yapılması ve kullanılan tohumun kalitesidir.
KAYNAK: